Maaliskuussa sukeltaja Aleksander Benedik sukelsi Vienanmeren syvyyksiin ja teki uskomattoman kauneita löytöjä. Oheinen video kertoo kaiken, niin upeista jäänmuodostuksista kuin läpinäkyvistä olioista. Jos jonkinlainen taivas olisi olemassa maan päällä, niin tuo meriperhonen (sea butterfly) liippaa aika läheltä. Kiehtova otus! Läpinäkyvyys on suoja vihollisia vastaan ja upea valoeffekti johtuu sukeltajan kameran valaistuksen heijastuksesta.
Lautasantennin ansiosta katselen usein itäisiä kanavia ja niistä, yli kahdesta sadasta, aivan erityisesti pohjoiset aluekanavat (nenetsia, jamalin niemimaa jne). Jamal-region (Salehard-kaupunki) lähettää kiinnostavaa «Тутсул`там»-ohjelmaa (hantin kielellä/программа на языке ханты/venäjän tekstitys), joka tänään käsitteli vuosittaista kevätjuhlaa, korppipäivää;hantin kielellä "Вoрна хатл".
Taiteen akateemikko, kirjailija Hannu Mäkelä on apealla mielellä. Hänen mielestään Venäjää ja venäläisiä kohdellaan Suomessa kaltoin: vanhat sanonnat ”Ryssä on ryssä vaikka voissa paistais” ja ”Silmien välliin ryssää” valtaavat alaa ja suuri osa suomalaisista tietää varmuudella, että kaikki venäläiset ovat pahoja.
Apeutensa Mäkelä on purkanut uuteen kirjaansa (Hannu Mäkelä: Krimiturkkinen karhu - Venäjää kotikäyttöön, Kirjapaja 2018). Se on hämmentävä sekoitus tavallisten venäläisten tarinoita, Suomen ja Venäjän historiaa sekä politiikkaa.
Sosialistisesta realismista voidaan ollaan monta mieltä, mutta ainakin minäpoika pidän monista sen veistoksista. Myös maalausten joukosta löytyy rutkasti helmiä.
Me täällä "lännessä" tunnetusti hieman ylenkatsomme itänaapurin tekniikkaa, joka toisaalta on melkoisessa ristiriidassa juuri nyt vallitsevan pelon kanssa... Kaikesta jännityksestä huolimatta Venäjälläkin elämä jatkuu ja sikäläiset pellet pelottomat tekevät hienoja keksintöjä.
Uralin juurella sijaitsee Perm-kaupunki, jonka läpi jokainen transsiperian junamatkailija on kulkenut, bloggaaja mukaan lukien. Vuonna 2011 sen rautatieaseman edessä valmistui upea monumentti "Пе́рмские воро́та" (Permiläiset portit), joka tuo mieleen Pariisin riemukaari. Teoksen tekotapa ja sen kokonaishinta (300 000 taalaa) ovat kuitenkin ranskalaista prameamallia yksinkertaisemmat ja järkevämmät.
Me suomussalmelaiset asumme "Vienan Karjalan kainalossa" ja olemme siitä yhtä hyvin tietoisia kuin iloisia. Kuntamme itäraja edustaa reilusti yli 10 % koko valtakunnan itärajasta ja suhteet rajan yli toimivat paremmin kuin hyvin. Jo yli 25 vuotta eräänä vakiokäytäntönä on ollut, että Suomussalmen pieni delegaatio käy Kalevalan vanhainkodissa viemässä jouluterveisiä ja keittiön toivomat lahjat (kodinkoneet ym). Kalevala eli Uhtua on Suomussalmen virallinen ystävyyskunta.
Paljon on ollut puhetta Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa "lännen" mielipiteisiin ja elämänmenoon. Osa tästä huolesta on aiheellista (trollaukset, RT-kanava jne) ja osa melko lailla vainoharhaista, sanoisin. Venäjä on ollut, on ja tulee aina olemaan naapurimme. Siihen voi suhtautua kolmella tavalla: